Bästa Probiotika till Hund 2023 – Stort Test av Probiotika

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Probiotika är ett av de snabbast växande hundtillskotten. 

Det beror på att få andra kosttillskott kan ha så stor inverkan på immunsystemet och hälsan. När vi lär oss mer om tarmbakterier och den stora roll de spelar för hälsa och ämnesomsättning, arbetar vi hårdare för att hålla våra hundars mikrobiom friska och balanserade.

Men kan probiotika spela en roll för att bygga en hälsosam tarm?

Det kan du ge dig på! Probiotika för hund kan vara en livsförändrare för hundar som lider av matsmältningsproblem, hud- och pälsförhållanden, allergier och andra hälsoproblem. För att hjälpa dig att hitta rätt probiotika för din hund granskade vi dussintals olika produkter, med detaljer om de vi gillade mest nedan. Vi har också sammanställt en omfattande köpguide där vi täcker allt du behöver veta om probiotika för hunden, så fortsätt läs!

Snabb Översikt: Bästa Probiotika för Hund 2022

   
backpacAnimigo Digestive Support Probiotika
(Bäst i Test)
Läs mer & se billigaste pris
backpacSvenska Djurapoteket Probiotika
(Populärast)
Läs mer & se billigaste pris
cordlessblowerSwedenCare Stomax Probiotika
(Premiumval)
Läs mer & se billigaste pris
cordlessblowerTRiKEM Max Digestive Probiotika
(Billigast)
Läs mer & se billigaste pris

Vad är mikrobiomet?

Bakterier lever i alla delar av din hunds matsmältningsorgan. Det finns bara några som lever i magen, men när du reser ner i tarmarna ökar antalet bakterier. Men de flesta bakterier lever i din hunds kolon. 

Den komplexa gruppen av bakterier och andra mikroorganismer i din hunds tarm kallas mikrobiomet. Dessa bakterier fungerar alla tillsammans och de fungerar precis som alla andra organ. Faktum är att forskare kallar mikrobiomet det glömda organet.

Varje mikrobiom är unikt för varje hund, precis som ett fingeravtryck. Det beror på att varje hund utsätts för en unik miljö och kost.

Vad är probiotika?

Probiotika är levande organismer som ger hälsofördelar. Dessa bra bakterier finns i din hunds tarm, i jäst mat och i kosttillskott. Vissa jästarter anses också probiotiska.

Nyttiga bakterier har några viktiga jobb i din hunds kropp. De hjälper till att:

 • Smälta mat
 • Producera viktiga vitaminer (inklusive vitamin K och B-vitaminer)
 • Producera serotonin och påverka humör
 • Producera enzymer
 • Sänk tarmens pH
 • Tränga ut skadliga bakterier
 • Producera fettsyror som avskräcker tillväxten av skadliga bakterier
 • Stödja immunsystemet

Vad är prebiotika?

Bakterier äter precis vad din hund äter. Men nyttiga bakterier älskar särskilt en typ av mat … fiber. Det finns två viktiga fiberkällor för din hunds tarmbakterier.

Lösliga fiber

Lösliga fiber kallas lösliga eftersom den bildar en hydratiserad massa med vatten. Lösliga fibrer fermenteras nästan helt i tjocktarmen av bakterierna som lever där. Det är en av deras huvudsakliga matkällor. Exempel på lösliga fiber inkluderar:

 • Pektin från frukt
 • Betaglukan från svamp
 • Tång och klorella
 • Några spannmål
 • Guargummi (extraherat från guarbönor)
 • Metylcellulosa (en kemisk förening extraherad från cellulosa).

Resistent stärkelse

Denna stärkelse är motståndskraftig mot matsmältningsenzymer i tunntarmen, så den passerar också till kolon, men oftast oförändrad. 

Sammantaget kallar vi dessa ämnen prebiotika. När dessa prebiotika når din hunds kolon, äter biljoner bakterier som bor där upp dem (de jäser dem).

Bästa Probiotika för Hunden 2022

1. Animigo Digestive Support Probiotika – Bäst i Test!

Animigo Digestive Support Probiotika - Bäst i Test!

Detta probiotika från Animigo, Digestive Support, är goda och nyttiga tabletter, noggrant framtagna för att hjälpa hunden med matsmältningen och snabbt förbättra dess tarmflora. Probiotikan innehåller rikligt med högkvalitativa bakterier, såsom Bacillus Coaglulan och Lactobacillus Casei, vilka kan bidra till en friskare magflora samt bättre matsmältning, vilket är från de bakteriefamiljer som din hund oftast behöver. Som ett plus på kanten är detta probiotika i tablettform som hunden tuggar på, och bitarna är härligt smaksatta med bacon och kyckling vilket gör att de slukas lika snabbt som godis. Varje tablett innehåller sju miljarder CFU vilket är tillräckligt för de flesta hundar.

Med det sagt så tycker vi på panelen att detta probiotika är utmärkt för din hund och du får mycket probiotika per krona. Därtill ser vi Digestive Support som mycket prisvärd och uppskattad av kunder, och är bäst i test av probiotika för hund på marknaden idag.


2. Svenska Djurapoteket Probiotika – Populärast

Svenska Djurapoteket Probiotika - Populärast

Detta är ett vanligt probiotika som är populärt över hela Sverige. Tack vare dess popularitet kan man se den som god kvalitet och den uppskattas av såväl hundägare som veterinärer. Denna probiotika från Svenska Djurapoteket innehåller en stor mängd mjölksyrabakterier som har god effekt på känslig mage till följd av stress, förstoppning, foderbyte eller olika medicinska behandlingar. En stor anledning till att detta probiotika är så pass populärt är för att Svenska Djurapoteket generellt erbjuder produkter av bra kvalitet, men också är deras probiotika tillverkade i Sverige och kvalitetssäkrade av Jordbruksverket. Det kan man också se på innehållsförteckningen som visar prov på riktigt bra ingredienser.

Med det sagt så är detta probiotika från apoteket ett riktigt bra val om du vill ha ett populärt probiotika för hunden. Men det är också dyrare än de flesta andra probiotika på marknaden, och drygt 3 gånger så dyrt per tablett som probiotikan som är bäst i test. Ett bra val för den osäkra, men vi rekommenderar ändå Animigos probiotika till hunden när vi väger in övriga aspekter!


3. SwedenCare Stomax Probiotika – Premiumval

Swedencare Stomax Probiotika - Premiumval

SwedenCare är ett märke som erövrat husdjursmarknaden med sina högkvalitativa tillskott, både lokalt och internationellt. Deras fodertillskott Stomax är just ett tillskott som är berikat med probiotika. Detta tillskott bidrar till en balanserad mage och tarm med snabba resultat- de brukar synas redan inom ett till ett par dygn. Tillskottet är i pulverform vilket innebär att det är bäst att blanda ut det i våtfoder. Stomax verkar helt naturligt och hjälper din hund eller katt att upprätthålla en god balans i mage och tarm. Detta probiotika passar såväl hundar som katter och verkar helt naturligt och hjälper din hund eller katt att upprätthålla en god balans i mage och tarm.

Med det sagt är detta ett lite exklusivare val då SwedenCare är stora internationellt och är ett kvalitetsstämplat märke. Det är dock inte särskilt dyrt, men det är få probiotika för hund som är dyra, så du får faktiskt väldigt mycket kvalitet för pengarna även här - speciellt om du är ute efter något med mer premiumkänsla.


4. TRiKEM Max Digestive Probiotika – Billigast

TRiKEM Max Digestive Probiotika - Billigast

Om du bara är ute efter något som är prisvärt och samtidigt bra så är detta probiotika för hunden ett bra val. Trikem Max Digestive är en prisvärd produkt som räcker länge. Du får många portioner per krona då varje förpackning räcker till flera omgångar av intensivbehandling eller under lång tid som komplement till ordinarie foder. Pulvret strös över maten, våtfoder eller torrfoder spelar ingen roll då det är smaksatt och uppskattas av de flesta hundar. Trikem Max är registrerad och godkänd hos Jordbruksverket. Formulan är en välsmakande prebiotisk jästkultur som även tillför nyttiga näringsämnen, utan tillsatt socker.

Med det sagt är detta en lite billigare variant av probiotika för hunden men nödvändigtvis inte sämre. Du får ett riktigt bra probiotika men eftersom portioner per krona nästan är i princip identisk med vår testvinnare (Animigo) så skulle vi ändå rekommendera den i första hand.


Hur probiotika stöder hundens immunsystem

När bakterier äter fiber så bajsar de ut kortkedjiga fettsyror (SCFA). De tre viktigaste SCFA:erna är:

 • Acetat
 • Proportionellt
 • Butyrate

Kortkedjiga fettsyror förblir antingen i din hunds kolon eller åker vidare in i din hunds kropp. Hur som helst spelar de en avgörande roll för din hunds hälsa och immunitet. De kan:

 • Mata vänliga bakterier och avskräcka tillväxten av skadliga bakterier
 • Hjälp till att bilda det skyddande slemskiktet i tarmen 
 • Håll cellerna i tarmen nära varandra (de förhindrar läckande tarmar)
 • Minska glukosnivåerna, vilket skyddar mot metabolisk sjukdom och fetma
 • Bygg viktiga T-celler i immunsystemet, vilket hjälper till att minska kronisk inflammation.
 • Skydda mot matallergener
 • Hjälp kroppen att absorbera kalcium, magnesium, järn och andra näringsämnen

Eftersom 80% av din hunds immunförsvar finns i tarmen, är bakterier kritiska för din hunds hälsa. Mer specifikt är en mångsidig och välbefolkad bakteriepopulation kritisk för din hunds hälsa.

När ska du ge din hund probiotika?

Eftersom vänliga bakterier stöder din hunds immunförsvar kan de flesta hundar dra nytta av probiotika och probiotiska livsmedel. Men det finns ett brett utbud av hälsoproblem som också kan hjälpas av probiotika:

 • Läckande tarm
 • Växt av jäst (Candida)
 • Urinvägsinfektion
 • Diarré
 • Kolit och tarmsjukdomar
 • Pankreatit
 • Fetma
 • Allergisymtom
 • Humörstörningar

Små förändringar av de arter av bakterier som lever i din hunds tarm kan ha en märkbar inverkan på deras värd. Ovanstående sjukdomar är alla kopplade till skift i bakteriepopulationerna i mikrobiomet.

Om din hund har många olika bakterier i tarmen, är det mindre troligt att dessa skift inträffar. Stora bakteriepopulationer innebär att bakterieförskjutningar kommer att ha mindre inverkan på din hunds hälsa. Men bakterieförskjutningar händer hela tiden. Bakterieförskjutningar kan orsakas av:

 • Antibiotika
 • Läkemedel
 • Toxiner
 • Åldrande
 • En diet med hög stärkelse 
 • En diet med hög fetthalt

Vilket är de bästa probiotiska att ge din hund?

Vilken typ av probiotika du ger din hund beror verkligen på hans individuella hälsa och behov. Här är några av de bäst undersökta och mest effektiva probiotiska tillskotten för hundar (och de mängder du ska använda).

1. Probiotika med mjölksyra

De allra flesta probiotiska tillskott är mjölksyrabakterier, vanligtvis gjorda av fermenterad mjölk. Du ser deras stamnamn på tilläggetiketten, tillsammans med artnamnet. De Bifidobacterium och Lactobacillus arter ofta visas som B. Eller L. Så du kan se B. Longum eller L. acidophilus . 

Lactobacillus- arter omvandlar mjölksocker till mjölksyra, vilket hämmar tillväxten av skadliga bakterier i tarmen. Liksom Lactobacillus , Bifidobacterium arter producerar mjölksyra, men de är inte som en mjölksyrabakterier. Bifidobacterium lever i tjocktarmen och kan interagera med immunceller. De kan tränga ut skadliga bakterier och hjälpa till att stödja immunförsvaret. Lågt antal Lactobacillus och Bifidobacterium har kopplats till ångest.

Lactobacillus och Bifidobacterium probiotika är ganska ömtåliga och de varar vanligtvis bara cirka 24 timmar innan de elimineras från tarmen. Men även om det är osannolikt att de koloniserar, förblir deras DNA och de kan fortfarande erbjuda många hälsofördelar.

Enskilda probiotiska stammar av mjölksyra inkluderar:

Lactobacillus acidophilus
Detta är de beprövade och sanna bakterier som finns i de flesta probiotika. Det är välundersökt hos hundar och kan ökapopulationerna av Lactobacillus i tarmen och minska populationerna av skadliga klostridier. Det har också en gynnsam effekt på immunceller.

Lactobacillus casei
Denna probiotiska lever i slemhinnan hos djur. Det är en viktig del av tarm-hjärnaxeln och kan påverka humör och känslor.

Lactobacillus plantarum och Lactobacillus rhamnosus
Dessa probiotika har studerats hos hundar och har visat sig ha en mycket bättre surviral hastighet. De hjälper till att bygga friska kolonväggar hos hundar med IBS och kan minska antibiotikarelaterad diarré. Låga nivåer av Lactobacillus rhamnosus har kopplats till ångest hos hundar.

Bifidobacterium animalis
Denna probiotika har visat sig vara till hjälp för att hantera akut diarré hos hundar.

Bifidobacterium longum
Denna probiotika har studerats hos hundar och är en annan som fungerar på tarm-hjärnaxeln. En studie utförd av Purina fann att större antal Bifidobacterium longum kan minska tecken på stress hos hundar. B. longum kan också hjälpa till med diarré och matallergier.

Enterococcus faecium Enterococci är en annan mjölksyrabakterie som hämmar tillväxten av skadliga bakterier i tarmen. Detta probiotika gör ett bättre jobb med att överleva surheten i hundens tarm än de flesta Lactobacillus- och Bifidobacterium- arter. Även om detta probiotika är hälsosamt för hundar, har det nyligen attackerats. Forskare är oroliga för att det kan orsaka antibiotikaresistenta enterokockinfektioner hos människor. Men det är definitivt fördelaktigt för hundar och är ett väl undersökt tillskott till hundprobiotika.

Pediococcus acidilactici
P. acidilactici är en annan mjölksyrabakterie som visar mycket lovande i hundstudier. Det har framgångsrikt använts för att hantera hudförhållanden och läckande tarmar.

2. Probiotika med jäst

Saccharomyces boulardii är en hälsosam jäst som anses probiotisk. Saccharomyces boulardii används för att behandla akut och kronisk diarré hos människor … och en ny studie på hundar visade samma fördelar. S. boulardii har också använts framgångsrikt för att behandla Candida och jäst. S. boulardii hjälper också till med matsmältningsproblem som orsakas av kronisk inflammation, vilket kan förändra cellens signalvägar i immunsystemet.

Det unika med S. boulardii är att det inte kan dödas av antibiotika. Det kan tas samtidigt som antibiotika används för att skydda de välgörande tarmbakterierna och förhindra antibiotikarelaterad diarré. 

3. Probiotika med sporer

Till skillnad från Lactobacillus och Bifidobacterium är Bacilli-stammarna av probiotika sporbildande. Dessa bakterier kan bilda en hård beläggning som skyddar dem mot värme, magsyror och de flesta antibiotika. Faktum är att många antibiotika är tillverkade av jordbaserade probiotika av denna anledning.

Baciller kallas också jordbaserade probiotika eftersom de ofta finns i jord och vatten. De vanligaste stammarna som används är:

Bacillus coagulans B. coagulans är en mjölksyraproducerande bakterie, vilket betyder att den kan tränga ut ovänliga bakterier. Bacillus coagulans är också antiinflammatorisk och kan ha en markant effekt på inflammatoriska matsmältningssjukdomar. Och en studie från 2016 visar också att det förbättrade reumatoid artrit hos råttor. 

Bacillus indicus B. indicus är en unik probiotikum som producerar stora mängder karotenoider. Dessa är de gula och orange pigmenten i växter. Karotenoider är kraftfulla antioxidanter. B. Indicus producerar också B-vitaminer, vitamin K2 och kinoler. Detta är en fördel för hundar med EPI och de som behöver matsmältningsenzymer.

Bacillus subtilis B. Subtilis är en invånare i friska hundars tarm. Det användes för att behandla urinvägsinfektioner innan antibiotika utvecklades. Liksom B. coagulens har B. subtilis ett starkt inflytande på immunsystemet. Det hjälper till att producera IgA, en antikropp som ofta är låg hos hundar med autoimmun sjukdom. IgA förstärker tarmfodret och producerar också vitamin K.

Finns det naturlig probiotika för hundar?

Bakterier jäser fiber och socker … så de finns ofta i livsmedel. Vanliga probiotiska livsmedel inkluderar:

Probiotisk yoghurt
Yoghurt är jäst mjölk tillverkad av bakteriearten Streptococcus thermophilus och Lactobacillus bulgaricus. Det finns några problem med att använda yoghurt som probiotika. För det första kan mejeriprodukter orsaka inflammation och immunproblem hos hundar. För det andra innehåller de flesta yoghurt väldigt lite probiotika. Yoghurt innehåller framförallt mycket socker, vilket kan orsaka oönskade förändringar i tarmfloran. 

Fermenterade livsmedel
Mat som chaga, kefir och kimchi kan vara en hälsosam del av din hunds kost. Det unika med fermenterade livsmedel är det extremt stora antalet prebiotika de innehåller. Prebiotika är inte speciella för de arter av bakterier de matar, så fermenterade livsmedel kan potentiellt mata skadliga bakterier och jäst. Fermenterade livsmedel kan också vara ett problem för hundar med SIBO (bakterietillväxt i tunntarm) och jästinfektioner, så använd dem med måtta och med försiktighet.

Prebiotiska livsmedel
Livsmedel med högt fiberinnehåll är det bästa valet att mata nyttiga bakteriepopulationer och stödja en hälsosam tarm. Hälsosamma prebiotiska tillskott till din hunds mat inkluderar:

 • Svamp
 • Maskrosor
 • Cikoriarot
 • Jordärtskocka
 • Vitlök
 • Sparris
 • Bananer

Välja bästa probiotikan för din hund

Mängden probiotika du ger din hund beror på vilken typ av probiotika du väljer. För mjölksyrabakterierna vill du leta efter ett tillskott med flera stammar. De flesta studier på probiotika använder en blandning av stammar eftersom resultaten med enstammar inte är lika bra. 

Eftersom mjölksyrabakterier lätt förstörs i tarmen behöver du en produkt med ett stort antal kolonibildande enheter (CFU). Du vill vanligtvis se minst 10 miljarder CFU för att levande probiotika ska överleva i din hunds tarm. Det här är bra för friska hundar, men om din hund har matsmältnings- eller immunproblem, leta efter cirka 25-50 miljarder CFU för en medelstor till stor hund. Saccharomyces boulardii är mycket hårdare än mejeribaserade probiotika, så en mindre mängd kan ges. I allmänhet kan du ge en halv till 5 miljarder CFU.

Om du ger din hund spor som bildar probiotika, kan du också använda en mindre mängd CFU: er eftersom de lätt överlever tarmens surhet. Leta efter cirka 1 miljard CFU. 

Har probiotika biverkningar?

För det mesta är probiotika ett helt säkert tillskott som har många säkerhetsstudier. De vanligaste biverkningarna är matsmältningsbesvär, gas och uppblåsthet.

Det vanligaste problemet med probiotika är att de inte fungerar. Här är några tillstånd där probiotika kanske inte fungerar i din hund:

Överväxt av små tarmbakterier (SIBO)

De flesta av din hunds bakterier är tänkta att leva i hundens kolon. Överväxt av små tarmbakterier (SIBO) händer när onormalt stort antal bakterier tar plats i tunntarmen. Dessa bakterier kan störa matsmältningen och näringsabsorptionen, som äger rum i tunntarmen. SIBO kan orsakas av några få faktorer, inklusive:

 • Kost som innehåller mycket socker och kolhydrater
 • Minskad tarmrörlighet
 • Läkemedel som stör mikrobiomet (antibiotika och steroider)

Det uppskattas att cirka 80% av människor med kroniska matsmältningsbesvär faktiskt har SIBO. Och andelen hos hundar kan vara lika högt. Symtomen på SIBO inkluderar:

 • Kronisk eller intermittent diarré
 • Viktminskning
 • Gastresofofageal refluxsjukdom (GERD)
 • Gas
 • IBS (eller inflammatorisk tarmsjukdom)
 • Matintoleranser
 • Hudproblem
 • Läckande tarm

Eftersom SIBO är en överväxt av bakterier, kommer det att ge din hund probiotika vara som att lägga till bränsle i elden (beroende på probiotikan). Så om din hunds symtom förvärras med probiotika kan det vara ett tecken på att hunden har SIBO.

Sporbildande (jordbaserade) bakterier är ett bättre val om du misstänker att din hund har SIBO. Dessa probiotika har en skyddande beläggning som gör det möjligt för dem att stanna i sitt sporetillstånd tills deras miljö är säker. Detta gör att de kan passera genom tunntarmen och kolonisera i tjocktarmen. 

Probiotika efter antibiotika

Den här kan överraska dig! En studie från 2018 visade att ge Lactobacillus probiotika efter användning av antibiotika orsakade en försening i mikrobiomens återhämtning. Och återhämtningen var mindre komplett jämfört med gruppen där inga probiotika gavs. De bästa probiotika som hjälper till att återställa din hunds mikrobiom efter antibiotika är Saccharomyces boulardii och jordbaserade probiotika (Bacillus subtiliis och Bacillus coagulans).

Hur länge ska hundar ha probiotika?

Om du ger probiotika som en del av en förebyggande hälsoplan kan du ge dem de flesta dagar. Jordbaserade probiotika är vanligtvis ett bättre val för vardaglig probiotika eftersom de är mindre benägna att orsaka SIBO. 

Om din hund har diarré, bör en hög CFU-mjölksyra probiotisk hjälpa inom några dagar. Vissa studier visar att probiotika kan minska återhämtningstiden ungefär med hälften. Det är bäst att fortsätta med probiotika i några veckor för att lösa de underliggande tarmproblemen. 

Om din hund har kronisk diarré eller matsmältningsbesvär, är en bra probiotisk flerstamm med tarmlindrande örter ett bra val. I det här fallet vill du hålla din hund på probiotika på lång sikt eller tills diarrén helt löser sig. 

Kan jag istället ge min hund probiotika för människor?

Du kan vara benägen att tro att Lactobacillus casei som finns i din favorit probiotika också kan vara till nytta när du får din hund. Även om det är sant att dessa mänskliga produkter inte har visat sig vara skadliga för hundar, bör det noteras att matsmältningssystemet hos människor i sig skiljer sig från hundens. Det finns skillnader i matsmältningsenzymer, magens vätska och även tarmens unika egenskaper. Mänskliga probiotiska produkter har aldrig formulerats och testats för att fungera specifikt på hundar. Som sådan är det mycket säkrare att helt enkelt hålla fast vid hundens probiotiska tillskott.

Probiotika för hund är exceptionellt användbara mikroorganismer som ger en mängd fördelar för våra husdjur, inklusive ett ökat immunförsvar, minskning av många gastrointestinala problem, förbättring av pälsen och huden och så mycket mer. Det är därför absolut nödvändigt att du tittar på produkternas mängd CFU och olika stammar, såväl som eventuell garanti och tydlighet i märkningen för att hjälpa dig att välja en som är bäst för din håriga vän.

Hur vi testade oss fram till bästa probiotika till hunden

När vi utförde bäst i test av probiotika för hund så rådfrågade vi först diverse hundexperter och fick ta del av deras tips och toppval bland probiotika på marknaden. När vi fått en inblick i deras favoriter så testade vi de i olika miljöer och scenarion där probiotika brukar användas. Vi testade de på hundar som hade värk, hundar som var gamla samt hundar som hade lite mag- och tarmproblem. Vi kategoriserade de sedan för att hitta en vinnare inom respektive kategori. Vi antecknade våra kommentarer samt bedömde de efter design, funktion, pris och kvalitet. Med hjälp av detta kunde vi färdigställa en lista med de bästa probiotikan för hund på marknaden idag.

Hur hjälpsam var artikeln?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 3.8 / 5. Antal röster: 10

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.

Lämna en kommentar

blogglista.se Reggad på Commo.se DMCA.com Protection Status Bloggtoppen på Vovve.net